ABD KARŞITI DEVRİMCİ YUSUF ASLAN’IN ANNESİ ÖLDÜ

THKO Kurucularından Yusuf Aslan‘ın Antalya da yaşayan 90 yaşındaki annesi Mediha Arslan hayata gözlerini yumdu. Cenazesi bu gün toprağa verilecek.
Uzun süredir yürüme konuşma zorluğu çeken Mediha Ana’yla ilgili Yusuf Aslan‘ın ablası Emel Öğretmen bir röportajın da şöyle demişti.

O (Yusuf Aslan) annemin çok sevgili oğluydu. O çok zayftı annem onu özel yumurtalarla falan beslemişti. Keşke konuşsaydı annem içine atmasaydı başka türlü olurdu. Ama annem konuşmamayı tercih etti.

Yusuf Aslan (Yozgat 1947 – Ankara 6 Mayıs 1972), Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu kurucularından olan ve 1972 yılında idam edilen Sosyalist devrimcidir.

Deniz Gezmiş ve Hüseyin İnan’la birlikte idam edilmiştir. Çerkez asıllı olduğu söylenir.
Yozgatta doğmuştur. Orta öğrenimini tutucu eğilimlerin güçlü olduğu bir çevrede tamamladı.
1966’da ODTÜ’ye girdi. ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübü‘nün üyesi oldu, Dev-Genç içinde çalışmaya başladı. Bu dönemden itibaren önce hazırlık okulunda, sonra da mühendislik fakültesinde patlak veren boykotların ve hemen ardından ODTÜ işgalinin önde gelen örgütçülerinden oldu.

1969 yılında arkadaşlarıyla birlikte Filistin‘e gitti. Filistin’de helikopter ve uçak pilotu oldu.

Yusuf Aslan, Deniz Gezmiş‘le birlikte Nurhak‘a dağdaki gerilla grubuna katılmaya giderken, Sivas Şarkışla‘da yaralı olarak yakalandı. Sıkıyönetim Mahkemeleri’nde yargılandı. 6-Mayıs-1972’de Deniz Gezmiş ve Hüseyin İnan’la birlikte asılarak idam edildi. Son sözleri;     “Ben ülkemin bağımsızlığı ve halkımın mutluluğu için bir defa ölüyorum. Sizler, bizi asanlar şerefsizliğinizle her gün öleceksiniz. Biz halkımızın hizmetindeyiz. Sizler Amerika’nın hizmetindesiniz. Yaşasın devrimciler! Kahrolsun faşizm!” olmuştur.

Mezarı L/17 Ankara/Karşıyaka Mezarlığında bulunmaktadır.
(Sinem Kılıç)