Türk Askeri Liseleri Kapatıldı / Yunan Liseleri Açıldı

Türk Silahlı Kuvvetlerine subay adayı yetiştiren toplam dört askeri liseden üçü Osmanlı Devleti döneminde, birisi de Cumhuriyet döneminde açılmıştır. İstanbul Heybeli Ada’da konuşlu Deniz Lisesi 1773 yılında, İstanbul Çengelköy’de konuşlu Kuleli Askeri Lisesi ve Bursa’da konuşlu Işıklar Askeri Lisesi 1845’de kurulmuştur. 1928’de İstanbul Maltepe’de kurulan Maltepe Askeri Lisesi, 1983’de İzmir’e taşınmıştır.

Askeri liseler dar ve orta gelirli ailelerin çocuklarının eğitim gördüğü okullar arasında bulunmaktadır. Kuleli Askeri Lisesi ve Maltepe Askeri Lisesi, Türk Kara Kuvvetleri’ne subay adayı yetiştirmekteydi. Deniz Lisesi, Türk Deniz Kuvvetleri’ne, Işıklar Askeri Lisesi de Türk Hava Kuvvetleri’ne subay adayı yetiştiriyordu.

15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 31 Temmuz 2016’da askeri liselerin hepsi kapatıldı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin taşıyıcı kolonları olan askeri liselerin kapatılması Türk toplumunda tepkiyle karşılandı. Müzeye dönüştürülmesi planlanan Kuleli Askeri Lisesi’nin binası ve arazisi, Milli Savunma Bakanlığı ile Kültür Bakanlığı arasında paylaşılamıyor.

Askeri liseleri kapatan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP Hükümetleri döneminde Yunan liseleri açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın döneminde inşa edilen Yunan liselerinden birisi bu yıl Aydın Hurşit Adası’nda açıldı. Aydın Hurşit Adası Yunan Lisesi’nin tiyatro salonunda, 7 Eylül 2017’de, Yunan tiyatro sanatçıları tarafından, “Yanmış ve Yanmamış Smyrni (İzmir) Rüyaları – İşimiz burada” adlı oyun sergilendi. İzmir’i hedef olarak gösteren tiyatro oyununu izleyen Yunan Savunma Bakanı Yardımcısı Dimitris Vitsas ve beraberindeki heyet, tiyatro sanatçılarını ayakta alkışladı.

Diğer Yunan Lisesi de bu yıl Aydın Eşek Adası’nda açıldı. Aydın Eşek Adası’nda inşa edilen Yunan İlkokulu ve Lisesi’ndeki yeni eğitim yılı, 11 Eylül 2017’de papaz efendinin yaptığı ayinle başladı.

Yunanistan, Türk Topraklarında Milli Bayram Kutlamalarına da Başladı

Yunanistan egemenlik ve bayrak gösterisi yapmaya devam ediyor. Aydın Eşek Adası’nda, 28 Ekim 2017’de icra edilen OHİ törenine, Yunan İlkokulu ve Lisesi’nde eğitim gören Yunan öğrencileri ile öğretmenleri katıldı. Aydın Eşek Adası Belediye Başkanı Evangelos Kottoros da Yunan Anıtına çelenk koydu. OHİ törenine, adada konuşlu bulunan Yunan Askeri Üslerindeki karacı ve denizci subaylar da katıldı. (OHİ töreninde, Yunan Başbakanı Metaksas’ın, Mussolini’nin 1940’taki “teslim ol” çağrısına verdiği “OHİ – HAYIR” yanıtı anılıyor. Yunanistan, her yıl 28 Ekim’de, OHİ Gününü milli bayram olarak kutluyor.)

Çelenk koyma töreninden sonra Yunan bayrağı ve Yunan sancağı taşıyan öğrenciler tören geçişine katıldı.

Erdoğan ve AKP Hükümetleri Sevr Antlaşmasını Uyguluyor

Sevr Antlaşmasının 168. maddesi ile de askeri liseler kapatılmıştı. Askeri Liseleri kapatan ve yerine Aydın’da Yunan liseleri açan Recep Tayyip Erdoğan ve AKP Hükümetleri aslında Sevr Antlaşması’nı uyguluyor.

Ana Akım Medya Kamu Diplomasisi Yapıyor

Askeri liselerin yerine Yunan liselerinin açılması haberlerine oto sansür uygulayan ana akım medya gayet pişkin bir şekilde Yunanistan lehine kamu diplomasisi yapmaktadır. İstanbul’da öğrencisi kalmayan Kurtuluş Rum İlköğretim Okulunu Hayalet Okul olarak niteleyen medya, Rodos Adası’nda, 2013 yılında kapatılan ve müzeye dönüştürülen Türk Azınlık Okulu’nu görmezden gelmektedir.

Ana akım medya, Yunan Hükümeti tarafından Batı Trakya’da kapatılan 100’e yakın Türk azınlık okulunu, Rodos ve İstanköy’de kapatılan 7 Türk azınlık okulunu, kapatılan askeri liseler yerine Aydın’da açılan Yunan liselerini, işgal edilen 18 Türk adası ve 1 Türk kayalığını, işgal edilen adalarda tesis edilen 13 Yunan askeri üssünü ve bu üslere yerleştirilen 5 binden fazla Yunan askeri ile ağır silahları görmezden gelmektedir.

Ümit Yalım
?
ÜMİT YALIM HAKKINDA ;

2001-2003 Yılları arasında Ürdün / Amman’da Askeri Ataşe olarak,

2003-2005 Yılları arasında Kara Kuvvetleri Lisan Okulu Komutanı olarak görev yaptı.

2006-2009 Yılları arasında Genelkurmay Başkanlığı Karargahı’nda;

Harbe Hazırlık ve Harekat İhtiyaçları Şube Müdürü,

Silahlı Kuvvetler Komuta ve Harekat Merkezi Amiri,

Ortadoğu ve Afrika Şube Müdürü olarak görev yaptı.

2009-2010 Yılları arasında Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri olarak görev yaptı.

2010 yılında emekliye ayrıldı.

Uluslararası İlişkiler alanında doktora çalışması yapan Ümit Yalım’ın yazı, makale ve söyleşileri değişik dergi ve gazetelerde yayımlanmaktadır.

Türksam