BALKAN BARIŞINA TÜRK MÜHRÜ

Haber/ Hayrettin TURAN

Türkiye‘nin barış girişimleri sonuç verdi. Bosna’daki soykırım törenine Sırp lider de katılıyor

Aktif dış politikasıyla bütün dünyanın dikkatlerini üzerine çeken Türkiye’nin; Bosna-Hersek ve Sırbistan arasında kurduğu en üst seviyedeki danışma mekanizmaları olumlu netice vermeye başladı. 1995 yılında Bosna Savaşı sırasında yaşanan Srebrenica soykırımının 15’inci yıldönümü için Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Haris Sladzic’in ev sahipliğinde bugün düzenlenecek anma törenlerine, Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç de katılacak. Böylece Türkiye’nin barış odaklı çabaları neticesinde, ilk defa bir Sırp lider anma törenlerine katılmış olacak. Törenlerde, Balkanlar’ın barış adasına dönüşmesinde büyük rol oynayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da hazır bulunacak. 2. Dünya Savaşı sonrası en büyük katliam olarak nitelendirilen ‘Srebrenica katliamı’ törenlerine, 50 bin kişinin katılması bekleniyor. Anma törenine katılacak isimler arasında ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Hırvatistan Devlet Başkanı Ivo Yosipoviç, Hırvatistan Başbakanı Yadranka Kosor, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kuşner, AB Parlamento Başkanı Yerji Buzek de bulunuyor.

774 BOŞNAK MEZARINA KAVUŞACAK!
15 sene önce yaşanan acılar, katliamın her yıl dönümünde olduğu gibi yine canlandı. Kadınlar, kaybettikleri yakınlarını dua ve gözyaşlarıyla andı. Dünyanın birçok ülkesinden devlet adamının da katılacağı tören için hazırlıklar tamamlandı. Kur’an-ı Kerim’in okunmasıyla başlayacak törenlerde, toplu mezarlardan çıkarılan ve kimliği tespit edilen 774 Boşnak’ın cenazesi, hazırlanan şehitlikte toprağa verilecek.

8 bin Boşnak erkeği kurşuna dizmişlerdi!
Bosna Savaşı (1992-1995) sırasında Bosna Sırp Ordusu’nun başkomutanı olan General Ratko Mladiç’in komutasındaki Sırp askerler, 11 Temmuz 1995’de kuşatma altındaki Bosna şehri Srebrenica’da, BM’nin bünyesinde görev yapan Hollandalı birliğe sığınan sivil Boşnaklardan, aralarında çocukların da bulunduğu erkekleri alarak götürmüş, 8 bin kişiyi kurşuna dizerek katletmişti. Katliamın sorumlularından biri olan Radovan Karaciç uzun yıllar bulunamamış, 13 yıl firari yaşayan eski Sırp lider Temmuz 2008’de yakalanmıştı. Karaciç’in yargılanma süreci halen sürerken, katliamın diğer sorumlusu Mladiç hâlâ kaçak… Uluslararası Adalet Divanı, 2007’de katliamı soykırım olarak nitelendirmişti.