DR NİHAT KAYA’dan SAĞLIK UYARILARI

Pratik Öneriler:
Sonbaharla beraber, kendimizi daha yorgun bitkin hissediyorsak; sabahları uyanmak istemiyorsak, daha bir “miskin ve tembel” olduysak;çok çabuk yoruluyorsak, çarpıntımız arttıysa, tahammülümüz azaldı ve daha sinirliysek ,
Saçlarımız dökülüyor, tırnaklarımız çabuk kırılıyorsa, çok çabuk unutuyorsak,
Karbon hidrat tüketimimiz arttıysa, gece de kalkıp şekerli şeyler yiyorsak,
Aşağıdaki önerilerimi uygulayabilirsiniz:
Devamlı gittiğiniz Aile hekimi ya da dahiliyeciniz varsa ona, yoksa başka bir dahiliyeci ya da Aile hekiminize baş vurun. fiziksel muayeneden geçin. Detaylı bir kan ve idrar tahlili yaptırın .
Kan tahlillerinizde özellikle olması gerekenler şunlardır (doktorunuz bunların çoğunu isteyecektir zaten, ama yine de aklınızda olsun, eksiklik varsa tamamlatın):
Tam kan sayımı,
Depo demiri FERRİTİN
B12 vit.
Folik Asit.
25-OH Vit D3
TSH, serbest T4 ve T3
İnsülin direnç testi (HOMO IR)
HBA1c
İnsan organizması bir bütündür. Biyolojik değerlerimizde ki bozukluklar; ruhsal davranışsal bozukluklara da yol açabilmektedir.
Örneğin ciddi Demir eksikliği anemisi, depresyona yol açabilir. Yukarıda ki bir çok belirtiye sebep olabilir.
Tiroid hormon bozukluklukları da hem depresyon hem de kaygı-panik atak belirtilerine yol açabilir.
Hakeza, D vit eksikliği de depresyona sebep olabildiği gibi; kemik ve kas ağrıları, cilt problemleri, ruhsal dalgalanmalar, saç dökülmesi, yorgunluk, nefes darlığı, bağışıklık sistemine zayıflıklara sebebiyet verebilir.
B12 vit ve Folik Asit de sinir sistemimiz , kan hücrelerimizin yapımı, hafıza ve mutluluk hormonu yapımı için son derece önemli vitaminlerdir.
Şekerli şeylere olan aşırı ilgimiz, hele hele gece kalkıp karbon hidratlı yiyorsak İnsülin direncimiz olabilir. Özellikle antidepresan ve antipsikotik kullananlar da bu daha sıktır. Hipoglisemi atakları olabilmektedir. Bu da sinirlilik, aşırı terleme, sabırsızlık, uyku hali, panik atak gibi durumlara yol açabilir.
Bu nedenle, yukarıdaki sorunları yaşayanlar, bu tetkikleri yaptırıp doktoruna göstersin. Doktor kaç ay tedavi öneriyorsa buna uyun. Eksiklikler, verilen ilaç ve gıda takviyeleri ile giderilebilir. 3 ay sonra tekrar tahlilleri yenilemekte fayda var.
Eksiklikler giderildiği halde hala şikayetleriniz varsa, psikiyatrik yardıma da ihtiyacınız var demektir.
Şayet her şeyiniz normalse, o takdirde yaşadığınız şey bir Depresyondur. Bu durumda mutlaka bir psikiyatri uzmanına baş vurun.
Sık sık bu değerleriniz bozuluyorsa, 3 ayda bir tahlilleri yenileyin. Ve gıdalarınıza dikkat edin.
Mevsimde ne varsa onlardan ölçülü bir şekilde yemeye dikkat edin.
Sofranızdan şunları eksik etmeyin.
Her türlü Mevsim sebze ve meyvaları
Kırmızı et, Balık, özellikle bulabilirseniz, Omega üçten zengin hakiki Norveç Somonu, uskumru, hamsi ve diğerleri…
Baklagiller
Günde 3Ceviz, 4badem, 1kuru kayısı, 1incir,
Pekmez,
Köy yumurtası
Tiroid problemi olanlar kara lahana yememeli ve kullanıyorsalar Lityum tuzu ilacını, mutlaka 6 ayda bir tiroid hormonlarına ve böbrek testlerine baktırmalılar. Hem Tiroid ilacı hem de anemi için Demir ilacı alanlar da şuna Dikkat etsin: Kalkar kalkmaz tiroid ilacınızı alın . Bir buçuk saat sonra da Demir ilacınızı alın.
Her gün bir çay kaşığı keten tohumu ve çörek otu. Hem bağışıklığı artırır hem de omega 3′den zengin olduğundan beyni de güçlendirir. 6 ay kullanmak yeterlidir.
Güneş ışığından mutlaka yararlanalım. (D vit için ve ruhsal sağlığımız için)
Unlu ve şekerli mamülleri ciddi azaltalım.
Beslenmede ana fikir şu olmalı: hangi bölge de ve ülke de yaşıyorsak; barsak floramız oranın suyuna ve yiyeceklerine alışmıştır. Mevsiminde olan taze gıdaları kullanmak en doğrusudur.
Diğer yandan , vakit ayırıp haftada iki üç gün yeşil alanlarda deniz kenarlarında yürüyüş , piknik yapmak yorgunluğumuzu atmaya yarar
Sonbaharda ekilen ve bütün kış boyu çiçek açan ; siklemen, Kasımpatı gibi çiçeklerden alıp balkonumuzda, terasımızda saksıda ekelim. Çiçek yetiştirmek, hayvan bakmak ruhsal açıdan terapötik etki gösterir.
Kendimizi iyi hissettiğimiz insanlarla paylaşımda bulunmak, mutlu olduğumuz yerlerde bulunmak da sonbahar ataletimizi atmamıza yarar…
Uz. Dr. Nihat Kaya