Hacı ŞÜKRÜ ESİRCİ KİMDİR?

Atatürk‘ün ilk öğretmenlerinden Şükrü Esirci 17.11.2008 tarihinde, SAKARYA/Karapürçek İlçesindeki kızı Nezihe Hanımefendinin evinde vefat etti.
Naaşı, ömrünün en uzun yıllarını geçirdiği Küçücek Beldesinde toprağa verildi.
1877-78 Osmanlı-Rus Savaşında işgal edilen Batumun Duziçvana köyünden, Artvin yoluyla Girasun/ Bulancak‘ın Tepeören köyüne yerleşmiş ve daha sonra Düzce‘ye gelip Muncurluya yerleşen Esircioğlu Ahmetin oğullarından olup, Filistin cephesinde yaralanıp Diyarbakır‘da hastanede vefat edip şehit olan Nazır Esirci’nin Ali, Cemal ve Şükrü adında 3 oğlu vardı.

Kardeşlerden en küçüğü olan Şükrü Esirci, Çavuş rütbesiyle terhis olduğu askerlikten dönünce, Ulu Önder Atatürkün askerdeki çavuşlar terhis olunca, kısa bir eğitimle yeni Türk alfabesini öğrenecekler, Eğitmen olarak yetiştirilecekler ve yeni açılan 3 yıllık eğitim veren köy ilkokullarına Eğitmen olarak atanacaklardır” şeklindeki emirleriyle, Arifiye Köy Enstitüsüne gönderilmiş, 6 aylık eğitimden sonra DÜZCE‘de kendi köyü olan Muncurludaki yeni açılan 3 yıllık ilkokula, yeni harflerle eğitim vermek üzere, o zamanki unvanıyla “Eğitmen” olarak atanmıştır.
1937-43 yılları arasında ilk öğrencileri eğitip mezun eden Şükrü Esirci, daha sonra çiftçilik yapmak maksadıyla Eğitmenlikten istifa edip 1943te Akyazının Küçücek Köyü‘ne göç etmiştir.
Nüfus kaydına göre 1912, kendi ifadesine göre 1907 doğumlu olan, İsmail, Mahmut, Mehmet adında 3 oğlu, Meryem, Nezihe, Sevim adında 3 kızı olan, Atatürk’ün ilk eğitmenlerinden Şükrü Esirci 17.Kasım.2008 tarihinde, 95 veya 101 yaşında, hayata veda edip aramızdan ayrıldı.

Bana Ne Mutlu ki, devletimizi kuran yüce Atatürk’ün ilk Türk Eğitmenlerinden biri olmak şerefini taşıyorum der, gurur duyardı. Saygıyla anıyoruz..

1 comment