HADİS SAYILARINDAKİ TUTARSIZLIK

Ahmed Emin, hadis uydurmacılığının boyutlarını gösteren şu zeki tespiti yapar:
“İlginçtir ki eğer hadisleri açıklayıcı bir şekilde ele alacak olsak piramit biçiminde olduklarını görürüz.
Piramitin tepesi Allah’ın elçisinin dönemi olup aşağıya indikçe piramitin eni artmaktadır.
Piramitin temeline vardığımızda Peygamber döneminden ne kadar geniş olduğunu farkederiz.
Halbuki makul olan tersidir.
Çünkü Peygamber’in yanında olanlar hadisleri (Peygamber’in söylediklerini) en çok bilenlerdi.
Sonra onların ölümüyle hadisleri bilenlerin sayısı azalacak ve bu şekilde üstteki piramit ters şekilde gelişecekti.
Ama bizler Emevi dönemindeki hadislerin, bu dönemdekilerden daha kabarık olduğunu görüyoruz.”
(Ahmed Emin, Duhaul İslam) Bazı hadis bilginlerinin iddiasına göre 2 milyon hadis vardır.
“En doğru” hadis kitabının derleyicisi olarak gösterilen Buhari’nin kitabındaki hadisleri 600 bin hadis arasından, Müslim’in ise 300 bin hadis arasından seçtikleri söylenir.
Ebu Davud’un kitabındaki hadisleri 500 bin hadisten, mezhep kurucusu olan Malik’in Muvatta’sını 100 bin hadisten, İbni Hanbel’in ise Müsned’ini 750 bin hadisin arasından seçtiği söylenir.

PEYGAMBERİMİZ’İN AŞAĞI YUKARI 23 YIL PEYGAMBERLİK YAPTIĞINI ESAS ALIR VE MİLADİ TAKVİME GÖRE HESAPLARSAK, YAKLAŞIK 23×365=8395 GÜN PEYGAMBERLİK YAPMIŞ OLUR.
TOPLAM 2 MİLYON HADİS OLDUĞU SÖYLENDİĞİNDE, PEYGAMBERİMİZ’İN PEYGAMBERLİK YAPTIĞI HER GÜN BAŞINA 200’DEN FAZLA HADİS DÜŞER.
HERHANGİ BİR KİŞİYE BİR YIL ÖNCE EN ÇOK BERABER VAKİT GEÇİRDİĞİ KİŞİNİN; BABASININ, ÇOCUĞUNUN, KARISININ VEYA KOCASININ HADİSLERİNİ (SÖZLERİNİ) VE YAPTIKLARINI YAZMASINI SÖYLEYELİM.
ARADAN BİR YIL GEÇMESİNE RAĞMEN YAZILAN ADETLERİ GÖRDÜĞÜMÜZDE, PEYGAMBERİMİZ’İN VEFATINDAN İKİ YÜZ YIL SONRA, GÜN BAŞINA İKİ YÜZ ADET RİVAYET EDİLEN SÖZLERİN, TOPLAM SAYISINDAN BİLE BUNLARIN İÇİNDE NE KADAR ÇOK YALAN OLDUĞUNU ANLAYABİLİRİZ.

Tüm bu hadis kitabı yazarlarının tüm bu hadisleri ezbere bildikleri ve kendilerince en doğru gördükleri hadisleri seçtikleri söylenir.
Hadisçilerin kaç hadis bildiklerini söyleyebilmeleri için tüm hadisleri bir yere yazıp saymaları gerekirdi, yoksa kimse ezbere 600 bin hadis bildiğini iddia edemez.
Türkçe konuşan bir topluluğa kaç tane kelimeyle Türkçe konuştuklarını soralım, çoğu kimsenin tam cevap veremediğini görürüz.
Sayı 600 bin gibi rakamlara tırmandığında insanın ezberindekini sayması ise imkansızlaşır.