SİGARA İÇENLERİN, TIBBEN HASTA OLDUĞU KESİNLEŞTİ

SİGARA İÇMEK TIBBİ HASTALIK
İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Bağımlılık Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. İlhan Yargıç, “Sigara bağımlıları ben keyfimden içiyorum, bağımlı değilim diyor ama istemesine rağmen bırakamıyor. Günde 1 paket sigara içen insan bağımlıdır. Bunda sigaranın beynin ödül sistemini ele geçirmesi rolü büyük” dedi.

Prof. Yargıç’a göre sigara bir süre sonra temel ihtiyaç oluyor. “Nasıl, yemek, seks yapmak, uyku temel ihtiyacımız ise sigara da temel bir ihtiyaç haline geliyor. Sigara bağımlıları ne kadar aksini iddia ederse etsin sigara içmek bir tercih değil, tıbbi bir hastalıktır. Sigara bağımlıları sigara içmeden durabilirler. Ancak sigaraya başladıktan sonra günde 1 tane içmeyi başaramazlar. Az sigarayla yetinemezler. Bu yüzden bağımlılık tedavisinde sigaradan tamamen uzak durmak esastır”

SİGARA İÇENLERDE DEPRESYON DA GÖRÜLÜYOR
Sigara içenlerin yüzde 30’unda depresyon, yüzde 20’sinde ise alkol bağımlığı problemi de bulunuyor. Sigarayla birlikte içilen kahve ve alkol sigara bağımlılığını pekiştirici rol oynuyor. Sigarayı bırakan kişilerde ilk 24 saat içinde, huzursuzluk, mutsuzluk, gerginlik, kalp atımının yavaşlaması, isteksizlik, aşırı yemek yeme gibi belirtiler gözleniyor. Bu belirtiler en az 4 hafta sürüyor. Sigara Bağımlılığı Tedavi Kliniklerinde tedavi sırasında bağımlıların yüzde 80’ini sigarayı bırakıyor. İzleme döneminde yüzde 15-29’u sigarayı bırakıyor. Kalp krizi geçirenlerde ise sigara bırakma oranı yüzde 60’a kadar çıkıyor.

ECZANELER SİGARA BAĞIMLILARINA DESTEK VERİYOR
Pharmatic Girişimci Eczacılar Derneği ise sigarayı bırakmak isteyenlere destek olmak amacıyla kampanya başlattı. Derneğin Başkanı Adile Özdağ, “Amacımız sigara bağımlılarına destek vermek, sigaradan kurtulmanın mümkün olduğunu onlara fark ettirmek. Bırakmaya yardımcı ürünleri de anlatacağız” diyor.

15 ilde 82 eczane oluşturulan Sigara Bırakma Destek Noktası Projesi’nden sorumlu olan eczacı Fatih Tambay ise eczanelerde bağımlıların son sigaralarını atacakları bir kutu olacağını, bağımlılara nefes testi yapılacağını, sigara bırakma kliniklerine başvuru konusunda danışmanlık yapılacağını belirtiyor.

SİGARAYI BIRAKMAK İSTEYENLERE ÖNERİLER
Bırakıp tekrar başlasanız da yılmayın
Bırakıp tekrar başlamanın normal bir durum olacağını unutmayın
Sigara bağımlılığının güçsüzlük olmadığını bilin
Sigara bağımlılığının bir tıbbi hastalık olduğunu hatırlayın
Sevmediğiniz bir sigara markasını satın alın
Evde, iş yerinde sigarayı ulaşılması zor yerlerde bulundurun
Sigarayla birlikte alkol, kahve tüketmeyin
Sigara sevdiğiniz bir içecekle değil boş bir duvara bakarak içmeyi deneyin
Spor yapmaya başlayın
Sigara içmeyen arkadaşlarınızla daha sık vakit geçirin
Bırakamazsanız bir uzmandan destek alın

SİGARAYLA İLGİLİ İSTATİSTİKLER
Dünyada 1.3 milyar kişi sigara içiyor
Sigara içenlerin 975 milyonu az gelişmiş ülkelerde yaşıyor
2020 yılında 10 milyon kişinin sigaradan kaynaklanan nedenlerle öleceği tahmin ediliyor
Bu ölümlerin 7 milyonunun gelişmiş ülkelerde olacağı düşünülüyor
Türkiye’de erkeklerin yüzde 60’ı, kadınların yüzde 20’si ilkokuldaki öğrencilerin de yüzde 12’si sigara içiyor
Sigara, uyku, seks, yemek gibi ihtiyaç haline geliyor.
Sibel Güneş

DÜNYANIN BİR ÇOK ÜLKESİNDE, SİGARA İÇENLERE ‘İKİNCİ SINIF İNSAN’ OLARAK BAKILIR. PİS KOKTUKLARI İÇİN, AYDIN İNSANLAR SİGARA İÇENLERDEN UZAK DURMAYA ÇALIŞIR.