TÜRKİYE’DE KÜÇÜK ESNAFI BİTİREN DEVLER

A101’lerin SAHİBİ KİM?

BİM’lerin SAHİBİ KİM?
ŞOK’ların SAHİBİ KİM?
MEMORIAL’lerin SAHİBİ KİM?
ENGLISH HOME’ların SAHİBİ KİM?

Türkiye’de mağaza sayısı sırasına göre ilk 3 sırayı A101, BİM ve ŞOK marketleri oluşturuyor.

Ülke çapında 8.500 mağazası olan A101’leri, 7.500 mağaza ile BİM, 6.364 mağaza ile de ŞOK Marketler izlemekte.

A101’lerin sahibi olan Turgut Aydın, hisselerini Cüneyt ve Aziz Zapsu kardeşlerden satın almış olup, ayrıca 200’den fazla English Home ve 11 tane Memorial Hastanesinin de sahibidir.

BIM Marketlerinin sahibi olan Mustafa Latif Topbaş’ın da kurucu ortakları yine Cüneyt ve Aziz Zapsu kardeşlerdir.

ŞOK Marketlerin sahibi ise Ülker Ailesi. Murat Ülker’in marketler zincirini Koç Ailesi’nden aldıktan sonra Cüneyt Zapsu’dan danışmanlık hizmeti aldığı bilinmektedir.

                           Niye yazdım?

Türkiye’de süpermarket sektörü, bu üç zincir sayesinde öldürülmüştür. Bakkalları öldüren marketler, marketleri öldüren süpermarketler, süpermarketleri öldüren hipermarketler ve şimdi hepsini öldüren bu üç zincir, A101, BİM ve ŞOK!

Ortaklarına bakıldığı zaman kimlere yakın oldukları alenen görülen bu yapıların yanında Turgut Aydın’a ait olan hastaneler ve ev tekstili mağazalarının gerçek sahiplerinin kim olduğuna dair şehir efsanelerini dinlemeyen, bilmeyen var mı aranızda?

Sadece yukarıda ifade ettiğim 22.500 marketin (en küçüğünden en büyüğüne kadar) kurulum maliyetleri, organizasyon yapısının oluşturulması, mal tedariki gibi süreçleri tasavvur edebilmek bile hayal gibi.

Ülkenin itibarında tasarruf aranmaz” ifadesini dilimize yerleştirenler, arkalarında durdukları devasa zincirler ile ülkedeki bakkal, market, süpermarket yapılanmasının tükenmesini sadece izliyor, ihtimal her akşam da hasılat raporları alıyorlar.

Ülke kaynaklarının tüketilmesine, yukarıdaki olayların akışına sessiz kalanlar, bir gün bu ülkede utançlarından yüzlerini asıp gezinirlerken, bulabildiklerimin yakasına yapışacağım.

Ahdim olsun…

Osman İrmiş