TUTMADI BAŞKAN TUTMADI

Tutmadı sayın Başkan.

Akp hükümeti ile her şehre bir üniversite kampanyası tutmadı. Fikir neydi ?  Neden tutmadı ?
Bu fikrin hedefi üniversite okuyan öğrenci sayısını attırmak ve üniversite kurulan şehirlere gidecek öğrencilerle şehri kalkındırmak. İlk başta bunlar tuttu gibi geldi çünkü üniversite kurulan şehirler de öğrenci sayısı artıyor, sermayedarlar loş ışıklı cafeler, fitness salonları,eğlence mekanları, butik öğrenci evleri açıp öğrenciyi kaçırmamak için 40 takla atarak onlardan gelecek parayı bırakmamanın peşindeler. Fakat her yıl binlerce mezun veren İİBF ve Fen Edebiyat fakültesi mezunları diplomalı işsiz durumunda, eğitim aldığı alanda iş yok, iş yoksa da para da yok… Yok da bu fakülteler niye var ?

Sonuç mutsuz ve geleceğe umutsuz bakan gençlik, bulduğu işte asgari ücrete talim edip ev ve evlilik hayali kuran gençlik.
Bu yıl patlak verdi bu sistem, artık büyük şehirler de ‘özellikle İstanbul’ adım başı özel üniversite. Yok ilk 5 tercihe %50 indirim, yok kardeş indirimi vb. indirimler ailelere ‘dışarı da okutup o kadar para vereceğime özel okulda okur yanım da olur’ mantığıyla özel okullar dolarken, devlet okulları boş kalmaya başladı.

Birde dalga geçer gibi değiştirdikleri eğitim sistemi. Çok etkiledi bu sene. Düşünün ki Türkiye’nin en çok tercih edilen üniversitelerinden olan 9 Eylül bu sene iktisat bölümünü 250 ile kapatmış. 180 ile tercih yapılmaya başlandığını düşünürsek bu durum da diğer orta ve küçük seviyeli üniversitelerin dolma imkanı yok. Bununla ilgili 2 aydır hiçbir habere denk gelmedim.
Asıl sorum şu bu kadar yatırım yapılan o üniversite binaları boş kalınca, şehirlere yapılan o kadar yatırım elde patlayınca (ki patlamaya başladı) ne olacak bu binalar? ne amaçlı kullanılacak ?
Eskisi kadar memur ataması da yapılmayacakmış. Biz üniversiteli gençler geleceğimize nasıl güvenli bakacağız ? Nasıl içimiz rahat olacak ? Tahsilli yüksek okul ve üniversite mezunu işsizler ordusu mu kurulacak ?
Tutmadı Başkan,
Tutmadı.
Yeni projeleri sabırla bekliyoruz.

Ömer Faruk Esirci